Fyll i din PLF och res tryggt (Upphävd 15.3.2022

Flygplansvinge i solnedgång
Att fylla i PLF-blankett innan resan till Grekland är viktigt – men också smidigt ordnat. 

Ska du på seglingsresa till Grekland? Då behöver du ha koll på din PLF. Vad det är berättar vi här:

OBS! EDIT: Från och med 15.3.2022 har Grekland avskaffat obligatorisk PLF för inresande. Läs vår uppdaterade blogg här:

En gemensam trygghet

Grekland tog redan 2020 i bruk ett digitalt inreseformulär för att slå vakt om både turisternas och de egna medborgarnas hälsa och trygghet. Alla som reser in till landet, oavsett nationalitet, måste fylla i ett sådant i förväg. Den officiella infon om och länk till formuläret PLF (Passenger Locator Form) finns här och du kan även ladda ner en app i telefonen.

Det viktigaste gällande PLF är: Du måste göra den i förväg! Som ett kvitto på att du registrerat er inresa i Grekland får den som gjort anmälan en personlig, säker länk med en QR-kod via epost. Den visar du upp bland annat vid incheckningen till planet och får den skannad för att få gå ombord. Du sparar den som bild eller pdf i din telefon eller printkopia för att kunna visa upp den under resan när någon frågar efter den. Svårare än så är det inte.

[:sv]Retursvar jpg[:]
När formuläret är ifyllt landar mejlet med QR-koden i eposten hos den som är "huvudresenär".

En per familj

Bara en anmälan för PLF görs för t.ex. en familj som reser tillsammans. Det här är ett rationellt grepp: En är huvudansvarig (och slussas till provtagning vid ankomst), de övriga i ens närmaste sällskap listas i samma anmälan men slipper testet, som görs med traditionell bomullssticka av hälsovårdspersonal i en rad effektiva bås i ankomsthallen. När det är gjort är sällskapet genast redo att lämna flygfältet och fortsätta sin resa. En mycket snabb procedur.

(En liten reservation: Man kan också plockas ut för slumpmässiga stickprov.)

Från och med 29 juli 2021 kan PLF-anmälan göras när som helst innan resan.Tidigare plingade QR-koden in i eposten först dygnet innan avresan. Nu kommer koden i mejlboxen nästan genast.

Varför detta? Vad vill de veta?

PLF är en preventiv logistisk åtgärd mot viruset. De grekiska hälsomyndigheterna vill veta var de får tag på dig under resan och försäkra sig om att du och ditt resesällskap inte bär smittan med sig och blir sjuka under vistelsen. Resultatet av snabbtestet plingar in som ett sms till din telefon följande dag.

Om man seglar då?

Alla potentiella hamnar och ankarvikar under en veckoseglats är omöjliga att lista. Vi föreslår därför att du i anmälan skriver in adressen till båtuthyrningsfirman i formuläret. Charterbolaget vet i stort ändå var ni rör er under seglingsveckan och har kontakt med skepparen. Sail4Fun hjälper dig med adressen till charterbasen.

Andra obligatoriska dokument

För att få komma in i landet behöver alla kunna bevisa att de antingen varit fullt vaccinerade i minst 14 dagar, ha gällande negativa laboratorietest eller officiella intyg över att de haft och tillfrisknat från covid. Kolla alltid de gällande kraven här och se till att du har alla dokument på engelska.

Καλό ταξίδι (Kalo Taxidi). Trevlig resa!

Flygplansvinge i solnedgång

Resa in i Grekland 2022

Obligatorisk PLF slopad våren 2022 Restriktionerna har lättat – men kolla officiell info före din Greklandsresa.  I mars har grekerna slopat en rad covidrestriktioner. Munskydd är inte längre obligatoriska utomhus. Däremot

Read More »

Cykla i Poros i oktober

Att cykla i Poros är ett bra sätt att ta sig lite längre bort från hamnen. Det funkar särskilt bra på hösten när temperaturerna svalnar. Upptäckter väntar bakom nästa krök.

Read More »
Båtar ankrade i solnedgång.

Konsten att ankra rätt

Att ankra och ta i hamn kan kännas utmanande för dig som seglar första gången i Medelhavet. Det finns bra hjälpmedel och guider också i den konsten – så missa inte en skön upplevelse!

Read More »
Yoghurt med persika

Frukost smakar bra ombord

God morgon! Härliga smaker och blått hav. Jag hör pipet från vattenkannan på spisen i grannens pentry. På vårt eget bord står redan kaffekopparna framme, tillsammans med ägg, salami, söta  tomater

Read More »