Resa in i Grekland 2022

Obligatorisk PLF slopad våren 2022

Restriktionerna har lättat – men kolla officiell info före din Greklandsresa. 

Flygplansvinge i solnedgång
I mars har grekerna slopat en rad covidrestriktioner. Munskydd är inte längre obligatoriska utomhus. Däremot behöver du ha covidintyget till hands för att få gå in på restauranger eller i butiker.

Grekland är ett av de länder som snabbt satsade stora pengar på att bygga upp säkerhetsprotokoll för att möta covid-19-epidemin. De gjordes upp för att slå vakt om möjligheten att hålla landet öppet för den livsviktiga turismen och efteråt har grekerna fått beröm för hur de skötte det hela.

Ett led i säkerhetsåtgärderna var det obligatoriska inresemeddelandet PLF (Passenger Locator Form) som skulle fyllas i före flygresan.

Alla inresande uppgav sina kontaktuppgifter för att de grekiska myndigheterna skulle kunna få tag i dem under vistelsen, bland annat för att via sms meddela resultatet av det covidtest som togs vid ankomsten.

Från och med 15.3.2022 är det obligatoriska formuläret slopat, vilket gör inreseprocedurerna enklare för de flesta vuxna. Det kan tas slumpmässiga stickprov av inresande, men köerna på flygfältet är inte längre lika långa.

Det som krävs från den 15 mars är ett giltigt europeiskt vaccinationsbevis eller negativt covidtest eller gällande bevis på genomgången infektion.

Covidintyget kommer du att behöva under resan. Det måste visas upp om man vill gå in i en restaurang eller butik.

Ett smart tips är att ladda ner vaccinationsbeviset, ta en skärmdump och använda den som bakgrundsbild i sin telefon!

Det är viktigt att du har kollat på myndighetssajten travel.gov.gr vilka krav och tidsramar som gäller innan du sätter dig i taxin till flygfältet. På travel.gov.gr specificeras villkoren för både vaccinationsbevis och annan dokumentation.

Notera också att reglerna tillsvidare gäller alla inresande över fem år. Eftersom barn oftast inte har hunnit få det fulla vaccinskydd som krävs kan test eller andra intyg vara nödvändiga. 

I så fall kan man frivilligt fylla i PLF på förhand i alla fall för att underlätta procedurerna.

Också PLF-formuläret, där du skapar ett eget konto för dig och ditt resesällskap, hittar du via travel.gov.gr. 

En trygg och glad resa!

Ett smart tips för Greklandsresan är att ladda ner vaccinationsbeviset, ta en skärmdump och använda den som bakgrundsbild i sin telefon.

Flygplansvinge i solnedgång

Resa in i Grekland 2022

Obligatorisk PLF slopad våren 2022 Restriktionerna har lättat – men kolla officiell info före din Greklandsresa.  I mars har grekerna slopat en rad covidrestriktioner. Munskydd är inte längre obligatoriska utomhus. Däremot

Read More »

Cykla i Poros i oktober

Att cykla i Poros är ett bra sätt att ta sig lite längre bort från hamnen. Det funkar särskilt bra på hösten när temperaturerna svalnar. Upptäckter väntar bakom nästa krök.

Read More »
Båtar ankrade i solnedgång.

Konsten att ankra rätt

Att ankra och ta i hamn kan kännas utmanande för dig som seglar första gången i Medelhavet. Det finns bra hjälpmedel och guider också i den konsten – så missa inte en skön upplevelse!

Read More »
Yoghurt med persika

Frukost smakar bra ombord

God morgon! Härliga smaker och blått hav. Jag hör pipet från vattenkannan på spisen i grannens pentry. På vårt eget bord står redan kaffekopparna framme, tillsammans med ägg, salami, söta  tomater

Read More »