Sataman tarinoita

Elämä satamassa kohtaa sinut vilkkailla kaduilla ja kapeilla kujilla vain kivenheiton päässä laiturista. Jokainen satama on täynnä tarinoita. Osa tarinoista on pieniä arkipäivän välähdyksiä, osa on suuria kertomuksia jumalista ja jumalattarista.

Tarinoilla on voimakkain vaikutus pimeydessä. Kuten jasmiini, joka valuu muurien yli ja tuoksuu voimakkaimmin auringon laskiessa.

Kun vene on turvallisesti kiinnitetty kaupungin laituriin, hämärä laskeutuu ja on aika löytää taverna jossa syödään illallista, lähden tutkimaan kujia sataman takana.
Kodeista tulvii valoa ja ääniä. Keittiöistä kuuluu kolinaa ja välähdyksiä keskusteluista ja lasten äänistä. He ovat heränneet päiväuniltaan ja lähtevät pian ulos leikkimään illan viileydessä. Jossain pari kissaa tappelevat.

Tarinoilla on voimakkain vaikutus pimeydessä.Kuten jasmiini, joka valuu kalkkiseinien yli ja tuoksuu voimakkaimmin auringon laskiessa.

Joitakin muistoja on painunut mieleen ikuisesti. Pariskunta, joka tanssii tangoa tyhjässä tanssikoulussa. He keskittyvät vain toisiinsa ja tanssiin, vaikka turistit virtaavat kapean ostoskadun ohi.

Tai sellisti, joka istuu rottinkituolilla ja soittaa. Hänelläkin on ovi auki. Hänen kasvonsa ovat kääntyneet kapealle kujalle – ikään kuin hän haluaisi antaa ohikulkijoille salaisen konsertin. Olemme niin lähellä toisiamme, että minun tarvitsee vain ottaa askel sivulle astuakseeni suoraan sisään hänen keittiöönsä.

Seuraavana päivänä ohittaessani hänet hän istuu ulkona ja polttaa tupakkaa. Tervehdimme ystävällisesti toisiamme.

Tavernoiden omistajat ja tarjoilijat tekevät ahkerasti töitä lukemattomissa pienissä ja suurissa hikisissä keittiöissä. Komeat pelargoniat kukkivat ruosteisissa metallisangoissa. On illantervehdyksiä ja hillittyjä nyökkäyksiä.

Arkipäivän pienet asiat jäävät muistiimme ja puhelinkameroihimme. Katseemme ovat kirkkaampia ja avoimempia kuin kotona.

Mitä sinä näet?

(Lue lisää purjehdusmatkoistamme!)