En alldeles egen vik

Med ankaret tryggt i sandbottnen och stjärnorna över dig.

Ankarvikar är underbara, för dem som är lagda åt det hållet. Den stora bukten vid ön Dhokós är ett sådant paradis. Den är för det mesta rofylld eftersom ön saknar bebyggelse, paraplydrinkar och hålligång. 

Däremot finns det en skock getter med bjällror. De pinglar in och ut till vattenhålet vid strandkapellet med regelbundenheten hos fabriksarbetaren vid ett gammaldags stämpelur. Härlig är också stjärnhimlen, ostörd av ljuskällor. De stora stjärnorna är eventuella grannbåtars topplanternor i mörkret. Den lilla ugglan, dvärgen Otus Scops hoar sitt entoniga läte.

Vi ligger på fördäck i varm natt och spanar efter satelliter. I mörkret sträcker ett flygplan på väg till vår verklighet långt bort, i en annan tid och ett annat tempo, dit vi ska återvända. Tids nog.

Härlig är också stjärnhimlen, ostörd av ljuskällor. De stora stjärnorna är eventuella grannbåtars topplanternor i mörkret.