Alla älskar vi mötet med delfiner

Hoppande delfin
Tommy, Sail4Fun-skeppare och grundare, lyckades fotografera en hoppande delfinbilden utanför Korfu.

Det är alltid lika härligt när det händer. Någon sitter på fördäck och solar och halvdåsar, och plötsligt blir det där man såg röra sig i vågorna till en insikt. Den följs så gott som alltid omedelbart av ett ivrigt utrop:
Delfiner!
Pulsen stiger. Alla är på fötter, rusar in till kojen för att gräva fram kameror och mobiler.
Många av Sail4Fun:s besättningar har fått vara med om fina delfinmöten under sin seglingsvecka.
Grekerna har alltid vördat de här underbara djuren. Skeppar-Kenneth, som läst om det mesta man kan tänka sig i marina termer, uppmärksammade oss på att grekerna var först i världen att ge delfinerna lagstadgat skydd. De smarta däggdjuren var och är högt älskade av grekerna, och de är en av havsguden Poseidons attribut. Antikens greker gav delfinerna ett lagstadgat skydd redan för 2500 år sedan! Det kan man kalla gammal miljölagstiftning.

Någon sitter på fördäck och solar och halvdåsar, och plötsligt blir det där man såg röra sig i vågorna till en insikt. Den följs så gott som alltid omedelbart av ett ivrigt utrop: Delfiner!

Ett av de häftigaste mötena som våra besättningar lyckats fånga på bild står skepparen och Sail4Fun-grundaren Tommy för. Så här berättar han om pangbilden ovan:

Vi var på väg till Korfu med S/Y Asini och hade startat från Paxos tidigt på morgonen. Ungefär en timme efter att vi kommit till Korfus sydspets såg vi att ett annat båtlag (den båt som finns i bakgrunden på mitt foto) tydligen hade upptäckt ett stim med delfiner.

Vi styrde också ditåt och började följa med de lekande delfinerna. Jag hämtade min kamera och just när jag fått skärpan inställd så hoppade den här delfinen! Till min ofattbara tur råkade jag tryckte jag på avtryckaren precis när delfinen var som allra högst. Jag har aldrig före det här sett någon delfin som hoppat så hör högt – och inte efteråt heller. Ibland så har man bara tur och råkar ha kameran klar när det händer.

 

Vad är det med delfiner som gör oss så lyckliga? Vad är det som ger den otroligt starka känslan av att vi hör ihop?
Det är svårt att förklara – men ögonblicket när den lekande delfinen under fören vänder sig på sidan för att kunna kika uppåt på oss på fördäck, stunden när våra blickar möts – nyfikna och fulla av glädje – är hisnande.

Livet bakom hamnen

Cat in Hydrafiskdisk_PorosBlåmopoigrändNoåsneparking-2Städerska i NafplioIMG_5908-2Telefonstolp_fiskar_Ermioni-2Porosbutik_cyklist

Läs mer »

Cykla i Poros i oktober

Att cykla i Poros är ett bra sätt att ta sig lite längre bort från hamnen. Det funkar särskilt bra på hösten när temperaturerna svalnar. Upptäckter väntar bakom nästa krök.

Läs mer »
Båtar ankrade i solnedgång.

Konsten att ankra rätt

Att ankra och ta i hamn kan kännas utmanande för dig som seglar första gången i Medelhavet. Det finns bra hjälpmedel och guider också i den konsten – så missa inte en skön upplevelse!

Läs mer »
Yoghurt med persika

Frukost smakar bra ombord

God morgon! Härliga smaker och blått hav. Jag hör pipet från vattenkannan på spisen i grannens pentry. På vårt eget bord står redan kaffekopparna framme, tillsammans med ägg, salami, söta  tomater

Läs mer »