Konsten att ankra rätt

Det är en konst att ankra rätt – men det går!

Båtar ankrade i solnedgång.
Med ankaret tryggt nedborrat i sandbottnen sover man tryggt – och ofta idylliskt, som här vid Kolona Beach på Kythnos.

Hur ska man ankra rätt? Det kan du läsa om här.

Det är härligt att backa in båten till stadskajen i ett litet samhälle. Men vi rekommenderar att ni också prickar in åtminstone en ankring i en trygg naturvik om vädret tillåter. 

Sådana finns det gott om, och en del av dem listas också i Medelhavsseglarens hamnbibel Greek Water’s Pilot (som bara ska finnas ombord på varje charterbåt).

Där finns med beskrivningar av bottnens beskaffenhet, eventuella risker i bottnen och enkla vindanalyser för områdena. Informationen är sammanställd av seglarna Rod och Lucinda Heikell. Med 25 års erfarenhet delar Heikell frikostigt med sig av förstahandsinformation om vattnen och över 450 hamnar, från Sardinien och Turkiet – och förstås över hela Grekland. Dessutom uppdaterar paret kontinuerligt i sina hamnböcker på ett sätt som gör att ingen seriös seglare kan vara utan dem.

Men så – när ni valt er vik – och anländer för att droppa ankaret är det flera båtar i den. Ingen fara, ni ryms! Däremot gäller det att veta hur och var man ska droppa ankaret för att inte ställa till med trassel för sig själv och andra.

Men så – när ni valt er vik – och anländer för att droppa ankaret är det flera båtar i den. Ingen fara, ni ryms!

Det viktiga är att inte korsa ankarkättingar med andra båtar, att se till att det finns plats för båtens svingrörelse och att säkra att ankringen verkligen håller. Plus att det gäller att hålla på att grannbåtarna också ligger stadigt.

Det finns flera viktiga saker för att få det hela att fungera – och man kan skriva en hel bok om saken. Det har långseglaren Thomas Veber också gjort i boken Ankarliv – som är läsvärd och trevligt skriven ifall du är intresserad! Våra skeppare har läst den med stor behållning.

På en Sail4Fun-seglats är det skepparen som ska se till att ni sover tryggt. Men din skeppare kan också välja att fördela ankarvakt under natten för att vara på säkra sidan – också det en upplevelse att minnas.

Livet bakom hamnen

Cat in Hydrafiskdisk_PorosBlåmopoigrändNoåsneparking-2Städerska i NafplioIMG_5908-2Telefonstolp_fiskar_Ermioni-2Porosbutik_cyklist

Read More »

Cykla i Poros i oktober

Att cykla i Poros är ett bra sätt att ta sig lite längre bort från hamnen. Det funkar särskilt bra på hösten när temperaturerna svalnar. Upptäckter väntar bakom nästa krök.

Read More »
Båtar ankrade i solnedgång.

Konsten att ankra rätt

Att ankra och ta i hamn kan kännas utmanande för dig som seglar första gången i Medelhavet. Det finns bra hjälpmedel och guider också i den konsten – så missa inte en skön upplevelse!

Read More »
Yoghurt med persika

Frukost smakar bra ombord

God morgon! Härliga smaker och blått hav. Jag hör pipet från vattenkannan på spisen i grannens pentry. På vårt eget bord står redan kaffekopparna framme, tillsammans med ägg, salami, söta  tomater

Read More »