Världens vackraste skärgård

Skärgårdshavet liknar ingenting annat

Från ö till ö i ett oändligt band 
Segelbåtar i Björkö-lagunen.
Magiskt i Björkölagunen en sommarkväll i juli.

Vill du segla i Finland? Sail4Fun kan också skräddarsy en seglingsvecka här om du är intresserad.

Det finns en stor och vacker skärgård att upptäcka. Skärgårdshavet, mellan fastlandet och Åland är ett exempel på att det man har framför näsan är ibland alldeles för självklart.

Men en sen solnedgång över hedarna på Jurmo, eller en glittrande julidag på Gullkrona fjärd är det lätt att inse faktum: Skärgårdshavet, världens största sammanhängande skärgård, gör skäl för ryktet som en av de allra vackraste. Här. I Finland. Bland annat därför har nationalparken också UNESCO-status.

Som bonus har den också tjusiga grannar i Ekenäs skärgårds nationalpark österut och Ålands örike västerut. Orden ”ett stenkast” bort är sällsynt välvalda i den oändliga räckan av kobbar och skär som förenar dem.
– Det att man kan segla tätt förbi öar och holmar med följande ö i sikte är något väldigt speciellt som inte finns någon annanstans, konstaterar skepparen.

Och öarna är många, många. Uppskattningsvis 40 000.

Det gäller föralldel att hålla tungan rätt i mun i farlederna. De är däremot många, rätt djupa och extremt väl utmärkta. (Jo – Finland lär också ha rekordet i flest sjömärken i världen.)

Stiftelsen Centrum Balticum som jobbar för att slå vakt om den unika miljön vet berätta att Skärgårdshavet i själva verket är en bassäng formad av istiden, med ett medeldjup på bara 23 meter. 

En del av lederna har anor från tider i historien när både kungar och vildmän seglade österut.

Vi fascineras av kumlen, dessa hemliga tecken i form av vitmålade rösen för stråken som tagit oss och kungarna tryggt förbi grönskande undervattensgrund.

Det att man kan segla tätt förbi öar och holmar med följande ö i sikte är något väldigt speciellt som inte finns någon annanstans

Simons produkts fåglar.
Helge på Simons produkt levererade hantverk och nybakt bröd och abborrtartar till Hyppeis gästbrygga i juni 2020.

Det andra särdraget är att den här regionen lever. Visst är många av kobbarna bara boplatser för sälar och måsar. Men på de riktiga öarna bor och lever en befolkning, som ofta har generationer av historia på sin ö.

Här röks det abborrar, odlas potatis, säljs båtbränsle och vallas får –som förr – men det finns numera också företagare, konsulter, konstnärer och mångsysslare av alla slag.

Som Helge Mattson på Hyppeis i Houtskär, som hantverkar ihop 2000 fåglar om året och levererar båtfolk hembakta semlor.

Eller Elsas bod på Stenskär i Nagu, där också den glutenfria hittar ett eget, hembakt knäckebröd bland hemstickade yllesockor.

Utsikt över Stenskärs hamn.

Den här skärgården lever. Ibland med stor möda och stor uppfinningsrikedom, men den lever. 

Och den har en särpräglad magi.

På Björkö i Korpo yttre skärgård speglar sig himlen i den djupa sötvattensjön, åtskild från havet bara av några meter urberg.

I sicksackleden mot kustfortet Örö i Kimito i sticker ett blankt sälhuvud upp över ytan i duggande sommarregn. 

Stora mörka ögon följer oss med blicken medan vi tyst glider förbi.

Det är förtrollande. Underbart.

I väder som väder.

Livet bakom hamnen

Cat in Hydrafiskdisk_PorosBlåmopoigrändNoåsneparking-2Städerska i NafplioIMG_5908-2Telefonstolp_fiskar_Ermioni-2Porosbutik_cyklist

Read More »

Cykla i Poros i oktober

Att cykla i Poros är ett bra sätt att ta sig lite längre bort från hamnen. Det funkar särskilt bra på hösten när temperaturerna svalnar. Upptäckter väntar bakom nästa krök.

Read More »
Båtar ankrade i solnedgång.

Konsten att ankra rätt

Att ankra och ta i hamn kan kännas utmanande för dig som seglar första gången i Medelhavet. Det finns bra hjälpmedel och guider också i den konsten – så missa inte en skön upplevelse!

Read More »
Yoghurt med persika

Frukost smakar bra ombord

God morgon! Härliga smaker och blått hav. Jag hör pipet från vattenkannan på spisen i grannens pentry. På vårt eget bord står redan kaffekopparna framme, tillsammans med ägg, salami, söta  tomater

Read More »