Fetasallad ombord

grekisk sallad – så gör du
(eller: konsten att inte krångla till det).
Laga fetasallad på segelbåt
Fetasallad är en populär och vanlig lunch på Sail4Funs seglatser i Grekland.

Skär därför ordentliga bitar när du gör en grekisk fetasallad. Alla råvaror jobbar nämligen för dig: De saftiga tomaterna, den milda, söta rödlöken, den gyllengula olivoljan och de saltstinna oliverna.

När vi för första gången ställdes inför den frukt- och grönsaksdisk i det som skulle bli vår kvartersbutik i nästan tre år (den gången på Cypern) var vi förskräckta.

Fulare tomater hade vi sällan sett! De var buckliga och enorma, ibland med sprickor i skalet som gått upp och vuxit ihop under tomatens livsbana.

Detsamma gällde gurkorna. Pinniga och vridna små stackare låg travade i vår lokala Fruteria. Långt bort från EU-standarden och vakuumreligionen. Milda makter, ska vi äta di där?!

Detta var den första och den sista dagen av misstro. Efter den äter vi numera alltid våra finländska inplastade supergurkor med ett stråk av sorg. Inget klår en fullmogen grekisk tomatbamsing. Ingen gurka smakar länge gurka på nordliga breddgrader.

I Grekland yxas en Greek Salad till ganska robust. Just det gör den så god. När vi nordeuropéer pillar och finhackar kör grekerna själva några grova hugg och serverar. Skär därför ordentliga bitar när du gör en grekisk fetasallad. Alla råvaror jobbar nämligen för dig: De saftiga tomaterna, den milda, söta rödlöken, den gyllengula olivoljan och de saltstinna oliverna. Bruka handkraft så lite som möjligt och satsa på att bara lägga naturens gåvor på tallriken och njuta av livet.

Det blir faktiskt både lättare och godare så!

En alldeles egen vik

Med ankaret tryggt i sandbottnen och stjärnorna över dig. Ankarvikar är underbara, för dem som är lagda åt det hållet. Den stora bukten vid ön Dhokós är ett sådant paradis. Den

Läs mer »
I Hydras hamn

Korsade ankare

”Will you stay or will you go?” En lustigkurre i Hydras ökända hamnbassäng bränner av slagdängan i högtalaren på full volym. Piken är riktad till stackaren som snurrat runt i en halvtimme

Läs mer »
Yoghurt med persika

Frukost smakar bra ombord

God morgon! Härliga smaker och blått hav. Jag hör pipet från vattenkannan på spisen i grannens pentry. På vårt eget bord står redan kaffekopparna framme, tillsammans med ägg, salami, söta  tomater

Läs mer »